Новини

Начало  |  Новини  |  Черна гора превръща бивш концлагер в луксозен хотел Принтирай - A A A +
Черна гора превръща бивш концлагер в луксозен хотел
08.01.2016г.

Черна гора защити решението си да разреши превръщането на свой остров-крепост, използван като концентрационен лагер по време на войната, в луксозен хотел, което предизвика гнева на близките на някогашните затворници, предаде агенция Франс прес.


Фортът на остров Мамула, който се намира в Адриатическо море, близо до Котор, е бил построен през 19 век, след което по време на Втората световна война е служил като концентрационен лагер на италианската армия. Според местна асоциация на бившите борци, от общо над 2000 концлагеристи там са били екзекутирани 80 затворници и 50 са починали от глад.
Черна гора сключи договор с швейцарско-египетския холдинг Ораском,който смята да изгради там луксозен спа хотел с пристанище на стойност 15 милиона евро.


"Имахме две опции - да оставим мястото да се руши или да намерим инвеститори, които да го реставрират и да го направят подходящ за посетители", заяви за АФП Оливера Брайович, председател на националния управителен съвет за развитие на туризма. Тя увери, че проектът предвижда изграждането на мемориал за бившите затворници.


Близките на загиналите в концлагера обаче са против проекта и посочват, че нито един концентрационен лагер в света не е превърнат в хотел.http://thexperts.bg/
     
Права за ползване MtSoft