Хотел

Начало  |  Хотел  |  Хотел "Акватоник" Принтирай - A A A +
Хотел "Акватоник"Спа хотел , Хотел , Балнеохотел

Велинград
Адрес: ул. "Никола Вапцаров" № 122
Телефон: 0359/51010, 0878441685, 0889333089
E-mail: reception@aquatonik.com
Брой места: 76 двойни стаи, 12 студиа, 9 апартамента

www.aquatonik.com
Вижте ни на картата


SPA и Балнеокомплекс АкватониК се намира в SPA столицата на Балканите-Велинград. Не случайно градът е наречен "Перлата на българската балнеология".

Легендата твърди, че по тези земи някога е живял Орфей, а титаничната си сила тук е получил Спартак... историята помни много за чепинския край.

Днес гости и граждани на Велинград могат да усетят духa на миналото преплетен със съвременните туристически технологии на настоящето. Градът е най-посещавания български балнео курорт, уникалността му се състои в неповторимото съчетание на благоприятни климатични и ландшафтни фактори.

С невероятното съчетание на климат, минерални води и красива природа Велинград е предпочитана туристическа дестинация за отдих, лечение, релаксация и развлечение.

С цялата тази хармония от цветове, форми, горски шум и аромат курортът се превръща в едно малко кътче от рая!

Курортът Велинград се намира в западната част на Чепинската котловина близо до условно приетата граница между Родопите и Рила. Градът е разположен на брега на Чепинска река и от всички страни е заграден от планини и скали. Велинград е на 85 км от Пловдив и на 133 км. от София.


Велинград е разположен между 42 градус 03' с.г.ш. и 23 градус 55' и.г.д. и заема най-западната част на Чепинската котловина, близо до условно приетата граница между Западни Родопи и Рила. Надморската височина е от 750 до 800м в отделните части на града. Релефът е типично родопски - мощни планински ридове образуват гигантски пръстен, обграждащ цялото Чепинско корито. Това са Алабак, Велийско-Веденишки рид, Къркария и Сюткя.

Природата е изключително щедра към Велинград, дарявайки го с красиви иглолистни гори, изобилие на минерални води и най-големият карстов извор в България „Клептуза".

Географското положение на Велинград е причина за неговия специфичен климат - преходно-континентален със средиземноморско влияние. Средната годишна температура на въздуха е 9.3 градуса С, средната януарска 1.8 градуса С, а юлската 18.7 С. Валежите са сравнително малко , като максимумът е през месец юни. Най-характерно за микроклимата на Велинград е наличието на ясно време и продължителното слънчево греене през цялата година. Броят на мъгливите дни е около 15 за годината. Велинград и околностите му са най тихият кът в България - средна скорост на вятъра 1м/сек. Специфичен е вятърът вечерник, който носи прохладата на околните планини и прави вечерите и нощите прохладни.

Иглолистните гори, силните слънчеви лъчи, водното богатство, чистият планински въздух и благодатният климат, създават условия, които позволяват успешно лечение в санаториумите на Велинград през цялата година.

Лечебните свойства на минералните води са познати още от древността. Римляните са имали балнеологични съоръжения, за което говорят намерените останки от стари каптажи и водопроводи за минерални води в Каменица и Чепино.

По изобилие и разнообразие на минерални води Велинград се нарежда на първо място в България . Тук са най- богатите хидротермални находища.

Велинградският термоводоносен басейн е един от най-големите и сравнително най добре проучван в цялата южнобългарска термална област.

Водните му ресурси възлизат на около 160-175 л/сек. Общият брой на минералните извори е около 80. Температурата на водата е различна: в кв.Чепино-42-43 градуса С, в Лъджене - 28-63 градуса С, в Каменица - 84-88 градуса С, а в село Драгиново - 94 градуса С.

Термалните води на кв.Чепино избликват от гранитизирани извори.Изворите са разположени на половин километър южно от квартала.Потребителите се захранват от събирателна шахта.сборно за отделните сондажи.
Водата се характеризира като хипертермална,слабо минерализирана,хидрокарбонатна-сулфатно-натриева,флуорна, слаборадонова и алкална.Ценови диапазон: висок

     
Права за ползване MtSoft